18 Wheels of Steel: Haulin

18 Wheels of Steel: Haulin

kullanıcı
  • Lisans DENEME SÜRÜMÜ
  • TOPLAM İNDİRME 696,375
  • DOSYA BOYUTU 107.79 MB
  • EDİTÖR PUANI
  • Üretici SCS Software

Hep hayallarında bir tırın var ve dağları tepeleri aşıp yük götürüyorsun.Eğer gerçekte böyle bişeye sahip olamıyorsanız iştemükemmel bir oyun ve daha fazlası...

Yüklemek için:

  • İndirdiğiniz dosyayı çalıştırın
  • Programı çalıştırdığınızda indirme penceresi çıkacak indirme penceresinde ilerleyerek yükleye bilirsiniz.

Gigabyterlar dolusu veriye sahip oyunlar ve onların yeni ev sahipleri DVD'ler... Fazla uzağa gitmeye gerek yok, geçtiğimiz yıla kadar oyunlar genelde iki CD olarak piyasaya çıkardı. Yavaş yavaş CD sayısının artması ile çözüm ucuzlayan DVD medyaları ile sağlandı. 3-4 Gb sınırında dolaşan oyunlar eskisi kadar büyük görünmemeye başladı gözümüze. Yıllardır artan veri boyutuna direnen, ısrarla oyunu sattıranın büyüklüğü olmadığını kanıtlamaya çalışan tek bir yapım mevcut: 18 Wheels of Steel, namı diğer Hard Truck.

Keramet oyunun büyülüğünde değil

18 Wheels of Steel geleneği bozmuyor ve zamanının en az veri boyutuna sahip oyunu olarak piyasaya çıkıyor. Son versiyonlarında 90-150Mb derken, Haulin 350Mb olarak karşımıza çıkıyor. Her zamanki gibi oyunumuzun amacı aynı: Yük taşımacılığı. Haulin'de de Amerika eyaletleri arasında istediğimiz kargo yükünü kamyonumuza yüklüyor ve yerine ulaştırmaya çalışıyoruz. Yapımdaki bir yenilikte, genel olarak kargoların artık zaman limitli taşınmaması. Önceki versiyonlarda panik halinde bir yandan direksiyon salladığımı, bir yandan da uyku, mola, benzin alma gibi aktivitelerle kargoyu zamanında ulaştırıp ulaştıramayacağımı hesapladığımı hatırlıyorum. Önceki oyunlarda bir açıkta bu noktada patlak veriyordu. Özellikle şehir gibi yerlerde sıkça rastladığınız, kırmızı ışıkların hepsinde beklemeye kalkarsanız kargo asla vaktinde yetişmiyordu.

Çorba parası?

Yeni yapımda dikkat çeken özelliklerden biri de trafik kurallarına göstermek zorunda olduğunuz hassasiyet. Zira polisler eskisi kadar gevşek değiller. Ekranın üstünde bulunan benzin göstergesi kaldırılarak yerine polis tarafından aranma seviyesi konulmuş. Trafik kural ve ışıklarına dikkat etmeli, araç sinyal lambalarını kullanmalı ve arabalara çarpmamalıyız. Uymadığınız her kural sizi göstergede polis tarafından daha aranır hale getiriyor. Polis yakınından geçerken de enseleniyorsunuz. Aykırı hareketleriniz makul seviyede ise bazen sadece uyarı alarak paçayı yırtabilir, taşkınlığınız had safhada ise yüklü miktarda ceza ödemeye mahkum bırakılabilirsiniz.

Benzine yine zam

Benzin göstergesi demişken... Gösterge tamamı ile kaldırılmamış, tampon kamerası modunda görünür hale getirilmiş. Zamanla benzin azalıyor ve benzinciye uğramak zorunda kalıyoruz. Haliyle benzin ihtiyacımızı görmemiz gerekiyor. Hard Trucktan beri seriyi oynatan özelliklerden biri de küçük detayların olması. Benzin azalma örneğinde olduğu gibi; taraf taraf benzinci aramamız, yağmur yağınca silecekleri çalıştırmak zorunda oluşumuz, motor freni, selektör, sinyal ve 4lü kullanımı gibi detaylar çoğu oyunda atlanan detaylar. Eğlence olsun diye silecekleri inatla çalıştırmamam ve kör şekilde gitmem; yakıtım bitti bitecek durumda benzinci ararken, benzin harcamamak için yokuş aşağı giderken vitesi boşa almam ya da motoru kapatmam gibi örnekler sanırım başka oyunda rastlayamayacağınız türden.

Aynı tas aynı hamam

Yapım her ne kadar kendine has özellikleri olsa da bazı noktalarda fire vermeden edemiyor. Özellikle son bir kaç versiyonunda da görülen tır ve treyler grafiklerinin çok iyi olması ancak, çevre modellemesi ve grafiklerine dikkat edilmemesi Haulinde de sürmekte. Bunun sebebi belki de katledilen yolların çok uzun olması olabilir. Zira bir eyaletten başka bir eyalete gitmeniz genellikle çok uzun sürüyor. Bu kadar uzun yolları ve çevre modellemesinin iyi grafiklere sahip olması, yapımın muhtemelen 350Mb değil 3,5Gb olmasına neden olurdu. Hal böyle olunca tüm haritanın da tek bir yükleme ekranı ile oynanması mümkün olmazdı sanırım. Tırlara yapılan ufak tefek rötuşlar dışında, yapımda arabirim yeniliğine gidilmiş. Herşeyi kontrol edebileceğinizi ana menüler konularak birçok detay tek ekrandan ulaşılır hale getirilmiş.

Kullar gidişine, yollar duruşuna hasta

Artısıyla eksisiyle her sene önümüze sürülen 18 Wheels of Steeller bir müddet ekran başında kalmamızı sağlıyor. Seriyi her ne kadar seven biri olsam da, bir süre sonra oynamamaya başlıyorsunuz. Uzun saatler boyunca direksiyon sallamaktan zamanla sıkılmaya başlamak bunun en büyük sebebi. Direksiyon sallamak derken... Belki de en iyi direksiyonla oynanan oyun Hard Truck ve 18 Wheels of Steel serisidir. Çoğu yarış oyununda direksiyon tercih edilmemesinin sebebi, direksiyon ile klavye kadar yeterince hızlı tepki verilememesidir. Tabi 18 Wheels of Steel gibi ağır kamyon ve tır kullandığımız bir yapımda hızlı tepki vermek yerine, koltuğa yaslanıp yavaş yavaş çıktığınız rampada direksiyon sallamak, klavye ile oynamaktan çok daha fazla zevk veriyor. Direksiyonlarınızı tekrar tozlu raflardan çıkartma vakti geldi.

TAMindir Notu: Oyun testen geçmiş ve virüs olmadığı saptanmıştır.

Açıklama:merlininkazanı.com